Jeżeli ktoś miał kiedyś okazję spróbować najprawdziwszej włoskiej pizzy, to z pewnością zobaczy wiele różnic w porównaniu z tym, co tylko pizzą się nazywa. Aktualnie można taką pizzę kupić nie tylko we Włoszech, lecz również w wielu innych krajach, gdyż kuchnia ta jest popularna na praktycznie cały świecie. Ale należy zwrócić swoją uwagę między innymi kto ją robi, ale też z jakich produktów została zrobiona. Bo to właśnie składniki są odpowiedzialne za to, że włoskie dania smakują tak wyjątkowo i niepowtarzalnie. Oczywiście zawsze można je zrobić z jakiejś normalnej mąki, dokładając zwykłą szynkę i ser, lecz to już to samo nie będzie. Na szczęście nie ma obecnie problemów ze zdobyciem takich składników, gdyż bez żadnego problemu można je kupić w dużej ilości sklepów.
Oczywiście jest dostępna również najprawdziwsza mozzarella włoska, bez której ciężko na przykład sobie wyobrazić pizzę. Ale ten rodzaj sera świetnie się sprawdza także w dużej ilości innych dań, na przykład tartach czy zapiekankach, oraz wyśmienicie się komponuje z ziołami i pomidorami w rozmaitych sałatkach. Mozzarellę najczęściej można spotkać pod postacią białych, niedużych kulek, znajdujących się w torebce z zalewą. Ma ona delikatną, lekko miękką konsystencję, a po przerwaniu powstają charakterystyczne postrzępienia, świadczące o jakości sera. Przeważnie produkowana jest ona z mleka krów, cechuje się wtedy delikatnym, łagodnym smakiem. Lecz w niektórych sklepach pojawiać się też zaczęła mozzarella buffala, którą się wytwarza z mleka pochodzącego od bawolic.
Jest ona dzięki temu nieco bardziej wyrazista, też dzięki większej zawartości tłuszczu. Coś ciekawego dla siebie w propozycji włoskich serów znajdą też osoby, które nie spożywają produktów pochodzących od zwierząt, dla nich jest chociażby dostępna mozzarella fior di latte. Wszystkie mozzarelle są wytwarzane z wysokiej jakości mleka, z tego też powodu ich smak jest tak niepowtarzalny i wyjątkowy. Bierze się to także z faktu, że kuchnia włoska producent stosuje przeważnie wypróbowane przez lata przepisy i receptury.
+Tekst Sponsorowany+