Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.
ARTYKUŁ SPONSOROWANY Dom, Ogród

Włoskie mozzarelle – dlaczego tak smakują

Chyba każdy wielbiciel włoskiej kuchni słyszał o mozzarelli. W zasadzie żadna pizza nie obejdzie się bez tego sera, ale stosowany jest często również jako składnik wielu innych potraw. W sklepach spożywczych rzecz jasna można kupić wyroby przypominające oryginały z Włoch, ale tak naprawdę jest im do nich naprawdę daleko.

Klasyczna mozzarella włoska jest sprzedawana w postaci zanurzonych w serwatce kulek. Ma miękką konsystencję i charakteryzuje się łagodnym smakiem. Po roztopieniu dość mocno się ciągnie, przez co smakuje wyśmienicie na pizzy i innych ciepłych potrawach. Ale można ją rzecz jasna też zjadać na zimno, na przykład jako dodatek do sałatek. Dla jakości włoskiej mozzarelli niezwykle istotne są oczywiście składniki, ale też sposób jej przygotowania. Teoretycznie trudne to nie jest, lecz różne szczegóły i niuanse powodują, że koniec końców ser zyskuje wyjątkowy smak.

Klasyczna mozzarella jest produkowana przede wszystkim z mleka krowiego, ale Włosi mają jeszcze kilka odmian tego sera. Jedną z nich jest mozzarella buffala, do wytworzenia której używane jest mleko bawole. Jeszcze jakiś czas temu ten typ sera nie cieszył się specjalnym uznaniem, także z powodu problemów z przechowywaniem. Ale powoli zaczął przekonywać swoim niepowtarzalnym smakiem, różniącym się dość mocno od zwykłego. Różnice te biorą się z tego, że bawole mleko posiada większą ilość tłuszczu, co ma znaczący wpływ na kulinarne doznania. Sam ser jest trochę kwaśny, lecz równocześnie niezwykle smaczny, posiada również sporo zdrowotnych właściwości.

Bardzo oryginalnie również smakuje mozzarella burrata, która zaczyna być dopiero popularna wśród naszych konsumentów. Z reguły produkuje się ją z mleka krowiego, ale z dodatkiem śmietany. To zapewnia lekki maślany posmak, od jakiego zresztą wywodzi się oryginalna nazwa. Burrata wygląda bardzo podobnie do mozzarelli, ale w środku ma woreczek serowy. W zwykłym sklepie tego typu sery ciężko będzie znaleźć, jeśli ktoś będzie chciał taki kupić, to znaleźć powinien jakiś sklep sprzedający produkty włoskie oryginalne.

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Dodaj komentarz