Boże Narodzenie to jeden z najbardziej niezwykłych okresów. To właśnie wtedy można się zobaczyć z najbliższymi przy wigilijnym stole i zajadać się dwunastoma tradycyjnymi potrawami. Niezwykle ważną rzeczą w tym czasie jest też dzielenie się opłatkami. Pierwsze opłatki, oczywiście wyglądające zupełnie inaczej niż obecnie, pojawiły się już w początkowych wiekach epoki chrześcijaństwa. Na samym początku tego zwyczaju nie wiązano z Bożym Narodzeniem, to następowało w kolejnych wiekach, aby ostatecznie stać się jedną z najważniejszych tradycji w tym okresie. Takie dzielenie ma symboliczny, bardzo ważny wymiar. Można wtedy zapomnieć o złości czy wszelkich innych niemiłych emocjach, a składane życzenia są szczere i życzliwe. Z tego też powodu na żadnym wigilijnym stole opłatków nie może zabraknąć, a aktualnie nie ma żadnych problemów z ich zorganizowaniem.
Jeżeli ktoś będzie chciał, to udać się może do pobliskiego kościoła, w którym je otrzyma za niedużą ofiarą. Opłatki zakupić też można w przeróżnych sklepach, ale warto przy tym pamiętać aby z ich zakupem nie czekać na ostatni moment. Prawdziwe opłatki wypieka się jedynie z naturalnej pszennej mąki, a dużo receptur pochodzi z XIX wieku. Jedynym dopuszczalnym dodatkiem do mąki jest woda, nie można dodawać do nich drożdży, konserwantów czy utrwalaczy. Sam etap pieczenia trwa bardzo krótko, gdyż oplatki w piecu spędzają raptem jedną minutę. Na powierzchni opłatków często mogą się znajdować różnego rodzaju religijne motywy, jakie się wytłacza przy pomocy specjalnych form.
+Tekst Sponsorowany+