Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.
Edukacja, Rozrywka

Mozzarella włoska – jakie są jej najważniejsze rodzaje i odmiany

Przeglądając sklepowe półki bez problemów można zauważyć na nich niewielkie woreczki, w których umieszczone są kulki sera w zalewie. Serem tym jest właśnie mozzarella, jeden z najpopularniejszych obecnie gatunków sera. W szczególności ceniony on jest w kuchni włoskiej, gdzie wykorzystuje się go powszechnie na pizzach, ale też i w sałatkach i innych ciepłych daniach. Jednak tradycyjna mozzarella włoska według niejednej osoby bardzo się różni od tego, co znaleźć można w większości sklepów. Wynika to z kilku rzeczy. Przede wszystkim na jej ostateczny smak bardzo mocno wpływa mleko użyte do produkcji. A to które pochodzi od włoskich krów jest bardzo dobrej jakości, szczególnie tych hodowanych w niedużych gospodarstwach. Z takich gospodarstw pochodzi też najbardziej ceniona odmiana tego właśnie sera, to znaczy mozzarella fior di latte.

Jest ona produkowana jedynie w kilku regionach Włoch, według tradycyjnych receptur. Proces wytwarzania jest precyzyjny i długi, lecz zadbanie o wszystkie szczegóły zapewnia wyjątkowy smak końcowego produktu. Niewielkie gospodarstwa włoskie słyną także z produkowania kolejnego rodzaju mozzarelli, jakim jest mozzarella buffala. W czasie wytwarzania tego sera zamiast mleka krowiego wykorzystuje się mleko bawołów. Ma on dużo więcej zawartości tłuszczu, co ma duże przełożenie na ostateczny smak. Mozzarella buffala jest bowiem dużo bardziej wyrazista, a równocześnie lekko kwaskowa.

Zawiera też dużo więcej rozmaitych składników odżywczych, dzięki czemu jest cennym składnikiem w codziennej diecie. Coraz większym zainteresowaniem wśród wielbicieli kuchni włoskiej także się cieszy mozzarella burrata. Ten rodzaj sera jest produkowany z mleka krowiego, lecz w nieco inny sposób niż tradycyjny. W każdej z kulek bowiem się robi niewielką kieszonkę, do jakiej wlewana jest niewielka ilość śmietanki. Dzięki temu właśnie po przekrojeniu burrata ma płynną konsystencję, a przy tym maślany, bardzo delikatny smak, tak lubiany przez sporą ilość osób.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Dodaj komentarz