Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.
Inne

Jakie są popularne rodzaje mozzarelli z Włoch

W sklepach spożywczych bez problemów się znajdzie nieduże woreczki z zanurzonymi w zalewie kulkami sera. Ten gatunek jest nazywany popularnie mozzarellą, i faktycznie przypomina ją pod względem wyglądu i smaku. Lecz prawdziwa mozzarella włoska jest niepowtarzalna i jedyna, i żadne inne produkty nie są nawet w stanie się zbliżyć do jej wyjątkowej jakości. Wynika to z kilku rzeczy. Przede wszystkim ogromne znaczenie mieć tu będą wiedza oraz doświadczenie rzemieślników.

Przepisy przekazywane są z pokolenia na pokolenie, a chcąc poznać każdy sekret to potrzeba wielu lat uczenia się. Następną rzeczą jest odpowiednia jakość składników, wśród których niejednokrotnie pojawia się bawole mleko. To z niego właśnie powstają odmiany tradycyjne, na przykład takie jak mozzarella buffala. Mleko to zawiera znacznie więcej tłuszczu, a to też będzie się przekładać na zupełnie inny posmak, z lekką kwasowością.

Bardzo ceniona jeśli chodzi o kwestie kulinarne jest także mozzarella fior di latte. Z kolei ją wytwarza się z krowiego mleka, lecz znaleźć ją można jedynie w pewnych włoskich regionach. Sposób wytwarzania jest długi i żmudny, a równocześnie bardzo precyzyjny, ale rezultaty spełnią wymagania najbardziej wybrednych smakoszy. Warta spróbowania będzie też z pewnością mozzarella burrata. Jeśli chodzi o nią bardzo charakterystyczny jest maślany, płynny środek, który sprawia że całość jest bardzo delikatna. W czasie wytwarzania w każdej z kulek jest robiona nieduża kieszonka, do jakiej wlewa się nieco śmietanki.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Dodaj komentarz