Pizza jest daniem, jakie chyba wszystkim smakuje, dlatego też cieszy się ogromną popularnością w większości krajów. Tajemnica smaku tej potrawy tkwi przede wszystkim w odpowiednio przyrządzonym cieście, lecz nie mniej istotne są też składniki o odpowiedniej jakości. A wśród nich trzeba szczególną uwagę zwrócić na ser, kucharze z Włoch przede wszystkim tu wykorzystują mozzarellę.
Typowa mozzarella włoska jest delikatna w smaku, posiadając jednocześnie sprężystą, ciągnącą się konsystencję. Pomimo że w pierwszej chwili jej zrobienie nie powinno stanowić jakiegoś dużego wyzwania, to w praktyce jest zupełnie inaczej. Żeby faktycznie ten ser miał taki smak i strukturę jakich się od niego oczekuje, to trzeba ogromnie dużo doświadczenia i praktyki. Z tego też powodu jeżeli nawet się zobaczy w sklepach jakieś mozzarelle wykonane przez rodzimych producentów, to nie będą one raczej smakowały tak jak produkty włoskie oryginalne.
Z tego też powodu do dobrej pizzy raczej się nie stosuje serów o wątpliwym smaku, a pochodzące przede wszystkim z Italii. Najczęściej wybierana przez kupujących mozzarella produkowana jest z krowiego mleka, dzięki czemu jej smak jest delikatny i łagodny. Lecz odmian mozzarelli jest jeszcze kilka, i coraz częściej można je kupić również w naszych sklepach. W ostatnim czasie rosnącym zainteresowaniem cieszy się mozzarella burrata, mająca dodatkowo śmietankę. Tę dodaje się na etapie produkcji, dzięki czemu w środku kulki tworzy się niewielka torebka wypełniona ciekłą zawartością.
Kulki tej mozzarelli z zewnątrz wyglądają jak zwykłej, lecz po przekrojeniu wypływa z nich ciecz o maślanym smaku. Spróbować również warto mozzarelli produkowanej z prawdziwego mleka bawołów, jaka obecnie jest uważana za ser o najwyższej jakości. Wytwarzana od lat mozzarella buffala stosunkowo niedawno dopiero zdobyła swój status, bo wcześniej nie była doceniana. Bawole mleko ma w sobie znacznie większą zawartość tłuszczu, z tego też powodu sery wytwarzane z niego mają charakterystyczny, lekko kwaskowy posmak.
+Tekst Sponsorowany+