Prawdziwe sery z Włoch cieszą się popularnością na całym świecie, i słusznie się cieszą takim uznaniem z uwagi na ich wyjątkowy smak. Tego typu sery, jak też pozostałe produkty włoskie robione są wyłącznie z naturalnych składników i według receptur przekazywanych przez pokolenia.
Szczególną popularnością cały czas się cieszy mozzarella włoska, stanowiąca podstawę każdej dobrej pizzy. Standardowe mozzarelle wytwarzane są oczywiście z mleka krów, są w formie miękkich, białych kulek. Struktura tego sera jest miękka i lekko rozciągliwa, a przed sprzedażą są pakowane w torebki foliowe wypełnione serwatką. Klasyczna mozzarella jest najbardziej powszechna, lecz zwrócić też warto swoją uwagę na inne jej odmiany, jakie u nas nie są jeszcze dobrze znane. Jedną z nich jest mozzarella buffala.
Wywodzi ona z rejonu Kampania, a jej główną cechą będzie to, że produkuje się ją z mleka bawolego. Na początku nie była zbyt wysoko ceniona, lecz dzisiaj bardzo się to zmienia z uwagi na lekko kwaskowy, charakterystyczny smak. Mleko bawole zawiera więcej tłuszczu, lecz przy tym znacznie niższy poziom cholesterolu, jest więc dużo bardziej zdrowe od krowiego. W naszych kuchniach pojawia się coraz częściej mozzarella burrata. Ten ser z kolei na pierwszy rzut oka przypomina tradycyjną mozzarellę, ale jego konsystencja jest zupełnie inna, z płynnym wnętrzem. Ten rodzaj sera jest produkowany z mleka krowiego z zawartością śmietany, i to śmietana właśnie nadaje mu charakterystyczny, maślany smak.
+Tekst Sponsorowany+