Włoska kuchnia od wielu lat cieszy się bardzo dużą popularnością, niewiele jest osób które nie skosztują pysznej pizzy czy spaghetti. Ta popularność przekłada się też na robione zakupy, szczególnie jeżeli chodzi o produkty włoskie oryginalne. Osoby zajmujące się gotowaniem wiedzą bardzo dobrze, jaki wpływ na jakość i smak potrawy mieć będą składniki, z tego też powodu chętnie używają tych naprawdę dobrych. A powszechnie jest wiadomo, że przykładowo mozzarella włoska nie ma sobie równej, zwłaszcza że można dostać w sklepach jej kilka rodzajów.
Oczywiście najczęściej kupowana jest klasyczna, w postaci lekko spłaszczonych kulek mających kilka centymetrów średnicy. Świetnie się ona sprawdza w formie dodatku do sałatek i na zwykłe kanapki, ale też prawdziwa pizza też bez niej nie może być zrobiona. Mozzarella tradycyjna robiona jest z krowiego mleka, dzięki czemu ma dość delikatny smak i aromat. Jeżeli ktoś by chciał spróbować czegoś mniej znanego, to z pewnością na talerzu znaleźć się powinna mozzarella buffala.
W porównaniu z klasyczną mozzarellą ten rodzaj sera wytwarzany jest z bawolego mleka. Początkowo nie był on zbytnio ceniony, lecz dzisiaj posiada całkiem spore grono swoich zwolenników. Dzięki dużej zawartości tłuszczu smak tej odmiany jest lekko kwaskowy. Oryginalnie będzie się też prezentować w smaku mozzarella burrata. Na pierwszy rzut oka przypomina ona klasyczną mozzarellę, ale prze specjalny proces wytwarzania w środku znajduje się gęsta śmietanka, zapewniająca temu produktowi przepyszny, maślany smak.
+Tekst Sponsorowany+