Podczas upalnych, letnich dni można na różne sposoby szukać jakieś ochłody. Sporo osób zapewne wybierze jakiś zimny deser, taki jak na przykład granitę. Od jakiegoś czasu można w bardziej popularnych miejscach zobaczyć urządzenia z przezroczystymi pojemnikami, w których mieszana jest barwna masa. Ta masa to nic innego jak zamrożone drobinki lodu, a deser ten jest nazywany granitą. został on wymyślony w południowych Włoszech, w słonecznej i ciepłej Sycylii. To tam właśnie po raz pierwszy wymieszano cukier, sok z cytryny i wodę, a później całość zamrożono przy jednoczesnym mieszaniu.
Pod wpływem ujemnych temperatur woda zamarza, lecz przez to że jest mieszana, to zaczynają się tworzyć malutkie kryształki. Przez to granita daje duże orzeźwienie, co z pewnością doceni każdy jak w ciągu dnia będzie świeciło upalne słońce. Kolejnym zachęceniem do skosztowania i zakupu jest wygląd deseru, a ten faktycznie robi wrażenie. Granitę przygotowuje się w specjalnych urządzeniach, zwanych granitorami.
Najczęściej granitor będzie miał od jednego do kilku dużych pojemników, w których znajduje się woda z dodatkami. Aktualnie poza klasyczną cytrynową wersją proponowanych jest dużo różnych innych wersji smakowych, sprzedawcy tu mocno eksperymentują aby zachęcić klientów do zakupu. W zbiornikach granitora są też umieszczone mieszadła, które wolno się obracają, mieszając ciągle całą masę w środku. Z reguły na takich stoiskach z granitą można także zobaczyć różnego rodzaju akcesoria, takie jak na przykład podgrzewacz do sosu.
+Tekst Sponsorowany+