Zakłady gastronomiczne i pozostałe, w których jest przetwarzana żywność, muszą dbać o odpowiednią jakość wypuszczanych ścieków. Zgodnie z obowiązującymi przepisami w ściekach nie mogą się znajdować tłuszcze pod żadną postacią, które mogłyby przyczynić się do problemów z kanalizacją. Dlatego też jedną z koniecznych rzeczy w takich miejscach będzie zamontowanie odpowiedniego separatora, i użytkowanie go w prawidłowy sposób. Po pierwsze istotne będzie miejsce, w jakim urządzenie to zostanie postawione. Firmy oferujące serwis separatorów dysponują specjalistycznym sprzętem do tego celu, ale i tak w jakiś sposób pojazd musi dojechać w pobliże, aby można było odwinąć wąż.
Duże znaczenie ma także sam dobór separatora tłuszczu. Urządzenia te działają na bardzo prostej zasadzie, składają się bowiem z pojemnika z przegrodami. Ciężkie frakcje zatrzymywane są na dnie, zaś na powierzchni ścieków jest unoszony lżejszy tłuszcz. Warstwa na górze nie może przekroczyć dwudziestu centymetrów, jeżeli go będzie więcej, to separator może przestać pełnić swoje zadanie. Z takich też powodów pojemność zbiornika należy dopasować do charakteru pracy danej firmy, ilości niezbędnych do przerobienia ścieków oraz częstotliwości serwisu. Przyjmuje się, że serwis separatorów powinno być wykonywane co najmniej raz na miesiąc, ale to w każdym przypadku indywidualnie się ustala.
Ze względu na rodzaj zanieczyszczeń czyszczenie wykonać powinna wyspecjalizowana firma, nie może tego zrobić zarządzający lokalem gastronomicznym czy ktoś z załogi. Natomiast oni powinni sprawdzać ilość zgromadzonego tłuszczu, i jeżeli będzie potrzeba jego usunięcia, to załatwienie czyszczenie. Decydując się na współpracę z firmą świadczącą takie usługi zapewne dla większości najistotniejsza będzie czyszczenie separatorów cena. Lecz można zwrócić także uwagę na to, czy taka firma działa w pełni legalnie i wystawia wszystkie konieczne dokumenty, a także czy podczas wykonywania usługi separator jest kompleksowo myty i czyszczony.