Włoskie potrawy cenione są w wielu krajach za to, jak smakują. Pamiętać jednak trzeba, że nie tylko to zawdzięczają umiejętnościom i doświadczeniu kucharzy, ale także używanym do przygotowywania składnikom. Wielu mistrzów kuchni używa jedynie produkty włoskie oryginalne, dzięki czemu ich potrawy wyśmienicie smakują. Tak chociażby jest w przypadku mozzarelli, która stanowi nieodłączny składnik wielu dań, w tym popularnej na całym świecie pizzy.
Mozzarella włoska, którą przeważnie się spotyka w sklepach, jest produkowana z mleka pochodzącego od krów. Występuje najczęściej pod postacią miękkich, niewielkich kulek znajdujących się w zalewie. Bez problemów ją można pokroić nożem, lecz również i rozdzielić na kawałki rękami, jeżeli faktycznie jest ona dobra to wtedy się będzie charakterystycznie strzępić. Lecz aby ser ten rzeczywiście dysponował odpowiednim smakiem, to trzeba dużego doświadczenia podczas jego wytwarzania, a także najwyższej jakości składników. Bardzo ciekawą, chociaż niezbyt jeszcze popularną odmianą jest mozzarella włoska.
Jeśli chodzi o nią do każdej z kulek dodawana jest nieduża porcja śmietany, jaka znajduje się później w bardzo charakterystycznej kieszonce. Smak tego gatunku jest wyjątkowo delikatny i maślany, przede wszystkim dzięki zawartości śmietanki. Całkiem inaczej smakować będzie mozzarella buffala, jaka jest uważana za jedną z najlepszych odmian. Wyrazistość i lekką kwaskowatość zawdzięcza ona dużej ilości tłuszczów, pochodzących z mleka bawolic, z którego jest ona robiona.
+Tekst Sponsorowany+